Το Ταεκβοντό σήμερα

Ότι πρέπει να γνωρίζετε για το άθλημα του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ!

   To TAEKBONTO κλείνει εφέτος τα 56 του ή τα …2000 του χρόνια. Συγκεκριμένα, μετράει 56 χρόνια από τότε που «γεννήθηκε» η ονομασία του και οι κανονισμοί του. Στην πραγματικότητα όμως, η απαρχή του αθλήματος βρίσκεται στην ιστορία της Αρχαίας Κορέας πριν από 2000 χρόνια. Το 1973 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία με έδρα τη Σεούλ και έχουμε ταυτόχρονα το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τρία χρόνια αργότερα (1976) ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με έδρα τις Βρυξέλλες. Στην Ολυμπιάδα της Σεούλ στην Κορέα το 1988 γίνεται άθλημα επιδείξεως και επανεμφανίζεται με τον ίδιο ρόλο και στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης στην Ισπανία το 1992. Μετά από μια ακόμα θεαματική εμφάνιση εντυπωσιάζει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και γίνεται ένα από τα δύο νέα επίσημα αθλήματα στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϋ στην Αυστραλία. Η βασική φιλοσοφία του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ συνοψίζεται στην εξής φάση : «αυτοί που γυμνάζονται στην μάχη πρέπει να γυμνάζουν και την αρετή, έχοντας τα διδάγματα της αρετής πρώτα και τις πολεμικές τεχνικές δεύτερες»

 

 
 
 
 
 

 

 Ως αποτέλεσμα, το άθλημα γίνεται ένα άκρως ενδιαφέρον συνδυασμός μεταξύ της αυστηρής ευγένειας και της ευγενικής αυστηρότητας. Απ΄τη μια όλα ξεκινούν από τους ευγενικούς και εκλεπτυσμένους τρόπους της παραδοσιακής Κορεάτικης κοινωνίας, ενώ από την άλλη οι κανόνες απαιτούν κάσκα, σπασουάρ, θώρακα, επιβραχιονίδες καθώς και επικαλαμίδες.

 

 

 
 

                     Ο αγώνας…

  Eνας αγώνας ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ περιλαμβάνει δύο διαγωνιζόμενους, “CHUNG” {μπλε} και “HONG” {κόκκινο}, που προσπαθούν να κερδίσουν πόντους με το να καταφέρουν χτυπήματα {κλωτσιές} στο κεφάλι και στο σώμα του αντιπάλου ή γροθιές στο σώμα. Ο αγώνας αποτελείται από τρεις γύρους των 2΄ λεπτών ο καθένας, με 1΄ λεπτό διάλειμμα μεταξύ αυτών. Ο αθλητής μπορεί να νικήσει:
• 1.  Βγάζοντας νοκ άουτ τον αντίπαλο
• 2. Συγκεντρώνοντας τους περισσότερους πόντους
• 3. Αν ο αντίπαλος συγκεντρώσει (-4) βαθμούς ποινής και
• 4.  Αν ο αντίπαλος αποκλειστεί.