Ο πρόεδρος της ΕΛΟΤ και αρχηγός της ελληνικής αποστολής για το Τόκιο, Μιχάλης Φυσεντζίδης στο elot-tkd.gr για τις 100-1 ημέρες μέχρι τους Αγώνες: «Διαφορετικοί Ολυμπιακοί Αγώνες…»

100-1 ημέρες απομένουν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και όλες οι εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ετοιμάζονται να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία ελέω της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Αγώνες χωρίς θεατές από ξένες χώρες, ακύρωση test event που παραδοσιακά γίνονταν πριν από κάθε διοργάνωση, συνεχείς έλεγχοι covid19, περιορισμοί στις μετακινήσεις, αναχώρηση το αργότερο 48 ώρες μετά το τέλος του αγωνίσματος,, ανασχεδιασμός τελετών έναρξης και λήξης είναι μερικά μόνο από τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

«Δεν θα ζήσουμε τη λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο με τα μέχρι τώρα υγειονομικά δεδομένα», τονίζει με έμφαση ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, Μιχάλης Φυσεντζίδης, με δηλώσεις του στο επίσημο site της ΕΛΟΤ.

«Και μόνο το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν θεατές από ξένες χώρες, αποτελεί μειονέκτημα για τους ίδιους τους αθλητές. Θα παίξει ρόλο στην ψυχολογία τους. Εύχομαι να μην επηρεάσει τις επιδόσεις τους, αν και είμαι βέβαιος πως οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα συμμετέχουν, έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά και για τις μισογεμάτες κερκίδες. Είναι γεγονός ότι ένα γεμάτο στάδιο, γήπεδο, εγκατάσταση, θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για Αγώνες γεμάτους ένταση, πάθος και υψηλού επιπέδου επιδόσεις, κάτι που όπως αντιλαμβάνομαι δεν θα δούμε στο Τόκιο, στο βαθμό που είχαμε συνηθίσει από τις αντίστοιχες διοργανώσεις του παρελθόν. Θα είναι διαφορετικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και αυτό νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι».

Ο κ. Φυσεντζίδης έδωσε τα εύσημα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και προσωπικά στον πρόεδρο της, Σπύρο Καπράλο, για τις ενέργειές που έκανε ώστε να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι ενίσχυσης των αθλητών και της προοολυμπιακής προετοιμασίας.

«Μεγαλύτερος χρηματοδότης της προετοιμασίας ήταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μέσω χορηγιών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ιδιωτών. Η βοήθεια της ΕΟΕ ήταν καταλυτική και οφείλεται στις προσπάθειες του Σπύρου Καπράλου».

Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής, αναφέρθηκε και επιγραμματικά στη… νέα τάξη πραγμάτων που θα ισχύσει στους Αγώνες του Τόκιο.

«Θα γίνουν χωρίς θεατές από το εξωτερικό, παρά μόνο με Ιάπωνες και αυτοί με αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Θα μειωθεί ο αριθμός των συνοδών και αποστολών στους απόλυτα αναγκαίους. Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες για περικοπή διαφόρων κατηγοριών συνοδών. Ενδέχεται να ακυρωθούν τα διάφορα test event που γίνονται παραδοσιακά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση παρά μόνο για συμμετοχή και παρακολούθηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε κάθε συμμετέχοντα, αθλητή, παράγοντα ή/και συνοδό. Δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός Ολυμπιακού Χωριού. Ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης θα γίνονται κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής του αγωνίσματος με άμεση αναχώρηση μετά την ολοκλήρωση του. Δεν θα μπορούν οι αθλητές να πάνε πιο νωρίς. Θα ισχύει ο περιορισμός για την άφιξη των αθλητών πέντε ημέρες πριν την έναρξη του αθλήματος του και θα αναχωρεί δύο μέρες μετά τη λήξη του αγωνίσματός του ή τον αποκλεισμό του. Δηλαδή είναι υποχρεωμένος 48 ώρες μετά να εγκαταλείψει το Ολυμπιακό Χωριό προκειμένου να επιστρέψει στη χώρα του. Θα γίνει ανασχεδιασμός των τελετών έναρξης και λήξης, με ή χωρίς παρέλαση. Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι Ιάπωνες.  Ίσως με περιορισμένο αριθμό αθλητών-συνοδών. Στόχος να γίνουν όσο γίνεται πιο απλές οι τελετές έναρξης και λήξης, αλλά το ίδιο ποιοτικές, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης. Υποχρεωτικά τεστ για όλους πριν την άφιξη, κατά τη διάρκεια αλλά και κατά την αναχώρηση», είπε ο κ. Φυσεντζίδης.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, είπε ότι ήδη η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αποστείλει στον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη λίστα μελών της προολυμπιακής ομάδας, ο οποίος έχει διαβιβαστεί ήδη στους αρμόδιους φορείς.

«Είναι ένας κατάλογος πλέον των 200 ατόμων που ζητάμε να εμβολιαστούν. Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι αθλητές που έχουν ήδη προκριθεί ή βρίσκονται κοντά στην πρόκριση και αργότερα το σύνολο της προολυμπιακής ομάδας. Υπάρχουν και κάποιοι (σ.σ. δεν ξεπερνούν τους 15) που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ενώ υπάρχει και μια άλλη κατηγορία αθλητών, συνοδών και παραγόντων που έχουν ήδη εμβολιαστεί επειδή έχουν ήδη συμμετέχει σε αγώνες ή προετοιμασία στο εξωτερικό. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Σε αθλητές και συνοδούς. Είναι δεδομένο ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες προφύλαξης (μάσκες, αποστάσεις κ.ο.κ.) ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν προκριθεί 42 αθλητές σε συνολικά εννέα αθλήματα, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που έχουν πάρει το «εισιτήριο», ωστόσο απομένει η επισημοποίηση από τις ομοσπονδίες των αθλημάτων τους (Τσιτσιπάς, Σάκκαρη κ.α.).

Το ελληνικό ταεκβοντό θα έχει την ευκαιρία να προκρίνει αθλητές μέσω του ευρωπαϊκού προΟλυμπιακού τουρνουά που θα διεξαχθεί τον Μάιο στη Σόφια της Βουλγαρίας.