Το ελληνικό ταεκβοντό στο προσκήνιο της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες
Μέρος στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό (WTF) με την επωνυμία Taekwondo Humanitarian Foundation και αφορά στους πρόσφυγες, θα λάβει η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον απεσταλμένο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Κωνσταντινούπολη. Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό (ΕΤU), τη συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ) και τη συμβολή της WTF, το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Κίνημα Ταεκβοντό θα εφαρμοστεί και στους καταυλισμούς των προσφύγων που εδρεύουν προσωρινά στη χώρα μας (Αθήνα, νησιά Αιγαίου κ.α.).
Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό, Θανάσης Πραγαλός, μαζί με τον ομόλογό του της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Δρ. Τσο, επισκέφθηκαν τον καταυλισμό των προσφύγων στην πόλη Κίλις που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία. Στον πλήρως εξοπλισμένο (σε όλα τα επίπεδα) καταυλισμό, που μοιάζει περισσότερο με μια μικρή πόλη, εδρεύουν προσωρινά περισσότερα από 25.000 άτομα.
«Είχα ακούσει για τις επισκέψεις του Δρ. Τσο στους καταυλισμούς, όμως είναι τελείως διαφορετικό όταν βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους από κοντά. Ένοιωσα ρίγος βλέποντας τόσα παιδιά, ηλικίας τα περισσότερα έως 15 ετών, να βρίσκονται σε έναν καταυλισμό, ο οποίος έμοιαζε με μια μικρή πολιτεία, αφού διαθέτει ιατρούς, σχολείο και όλα όσα χρειάζονται για τον εξοπλισμό ενός καταυλισμού. Τα παιδιά μαθαίνουν τούρκικα και αγγλικά, μαθαίνουν καθημερινά και για δύο ώρες ταεκβοντό και γενικά προσπαθούν να γεμίσουν τις μέρες τους. Το συναίσθημα ήταν έντονο. Ένοιωσα ρίγος για να μην πω πως σοκαρίστηκα βλέποντας όλα όσα συνέβαιναν εκεί. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την κατάσταση. Τα ορφανά παιδιά και όχι μόνο. Τους μοιράσαμε φόρμες, παπούτσια, παίξαμε μαζί τους και γενικά προσπαθήσαμε να τα πλησιάσουμε θέλοντας να τους δείξουμε ότι είμαστε κοντά τους. », είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό, Θανάσης Πραγαλός.
Όσο για την συμβολή της ETU και της Ελλάδας στο ανθρωπιστικό εγχείρημα, είπε ότι «μετά από επαφή που είχα με τον Γενικό Γραμματέα της ETU, Μιχάλη Φυσεντζίδη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, Νίκο Θωμαίδη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή της ETU. Η πρωτοβουλία μας, βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο της WTF Δρ. Τσο και πλέον απομένει να συγκροτηθεί μία επιτροπή, η οποία θα βάλει τις βάσεις ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στους καταυλισμούς υπάρχουν στην χώρα μας. Το προσφυγικό απασχολεί όλο το σύμπαν και η οικογένεια του Ευρωπαϊκού ταεκβοντό -κι ως εκ τούτου και του ελληνικού- δεν θα μπορούσαν να μείνει αμέτοχη».