«Οράν 2022»: «Χάλκινοι» Μεσογειονίκες οι Τεληκωστόγλου και Χαμαλίδης

Όσα μετάλλια είχε κατακτήσει συνολικά έως σήμερα το ελληνικό Ολυμπιακό ταεκβοντό σε Μεσογειακούς Αγώνες, τα πανηγύρισε σε μία μόνο διοργάνωση! Οι Αποστόλης Τεληκωστόγλου και Κωνσταντίνος Χαμαλίδης, κατέκτησαν από ένα χάλκινο μετάλλιο στα -80 και -68 κιλά αντίστοιχα, στο τουρνουά που τουλάχιστον για το άθλημα του τακεβοντό έριξε αυλαία απόψε (Δευτέρα), ανεβάζοντας στα τέσσερα τον συνολικό αριθμό των ελληνικών μεταλλίων στην ιστορία της διοργάνωσης.

Για τον Χαμαλίδη μάλιστα, αυτό ήταν το δεύτερο σε Μεσογειακούς Αγώνες, μετά το ασημένιο που είχε πάρει το 2018 στην Ταραγόνα της Ισπανίας.

Ο Τεληκωστόγλου, ασημένιος πρωταθλητής κόσμου το 2019 στο Μάντσεστερ, στα προημιτελικά νίκησε 5-1 τον Σέρβο Τακόβ, όμως στον αγώνα για την είσοδό του στον τελικό ηττήθηκε 13-1 από τον Ισπανό Κεσάδα Μπαρέρα.

Ο Χαμαλίδης, ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του από τον γύρο των «16». Νίκησε 18-8 τον Αζέμι από το Κόσοβο, ενώ προκρίθηκε στην τετράδα μετά νίκη με 20-11 επί του Σλοβένου Κόβασιτς. Η πρόκριση του «χάλκινου» πρωταθλητή Ευρώπης του 2021, στον τελικό της κατηγορίας των -68 κιλών, περνούσε από τον Ισπανό Πέρεθ Πόλο, το εμπόδιο του οποίου δεν κατάφερε να ξεπεράσει (16-3) καταλαμβάνοντας έτσι την 3η θέση του βάθρου των νικητών.

Σε μια απόφαση των διαιτητών κρίθηκε η τύχη του αγώνα της Φαίδρας Καλτέκη με την Γαλλίδα Καραμπίν, στα προημιτελικά των -57 κιλών. Η ποινή που δέχθηκε της στέρησε τη νίκη ή έστω την παρουσία της στο Golden Score (13-14) , με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην 5η θέση της τελικής κατάταξης. Υπεύθυνος προπονητής της ελληνικής αποστολής, ήταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θοδωρής Ζηνέλης.

Να θυμίσουμε ότι τον… χορό των ελληνικών μεταλλίων σε Μεσογειακούς Αγώνες, είχε ανοίξει ο δις Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Νικολαίδης, το 2013, στη Μερσίνη της Τουρκίας όταν και είχε κατακτήσει την 2η θέση.