Παρουσία Φυσεντζίδη και Θωμαΐδη οι εκδηλώσεις στη Σύρο για την Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δ. Βικέλας

Παρουσία 59 Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, πρωταθλητών και μελών της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που κατέκτησε το EURO 2004, ανθρώπων και παραγόντων του αθλητισμού και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκαν στην Ερμούπολη της Σύρου οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δημήτριος Βικέλας”, που διοργάνωσε για πρώτη φορά το υπουργείο Αθλητισμού. Την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της και Ολυμπιακός Ακόλουθος στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», Μιχάλης Φυσεντζίδης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΤ, Νίκος Θωμαΐδης.

Οι δύο παράγοντες της κορυφαίας ομοσπονδίας ατομικού αθλήματος, σύμφωνα και με την πλατφόρμα καταγραφής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (e-kouros), είχαν σειρά επαφών με την αθλητική ηγεσία, το προεδρείο της ΕΟΕ, προέδρους και αθλητές άλλων ομοσπονδιών, αλλά και ανθρώπους απ` όλο το φάσμα του αθλητισμού. Μεταξύ των Ολυμπιονικών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ήταν και ο χρυσός Ολυμπιονίκης του ταεκβοντό, Μιχάλης Μουρούτσος.

«Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Αθλητισμού και προσωπικά στον κ. Βρούτση για την πρωτοβουλία που πήρε ώστε η η Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, στο έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Αξίζουν συγχαρητήρια και στους συνεργάτες του για την άψοχη διοργάνωση της εκδήλωσης στη Σύρο», δήλωσε με το πέρας της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΛΟΤ Μιχάλης Φυσεντζίδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για μία μεγάλη θεσμική παρέμβαση, στην μνήμη του Δημήτριου Βικέλα. “Αισθάνομαι περηφάνεια, συγκίνηση και τιμή”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, που χαρακτήρισε τον λόγιο Δημήτριο Βικέλα “αχώριστο δίδυμο με τον Βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, που σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κόσμο, αναβίωσαν το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων”.

“Σήμερα εμείς αναβιώνουμε τις μνήμες τους και τις αξίες τους. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πατρίδα μας, για την ιστορία μας, για τους προγόνους μας. Είναι ανάγκη να εμφυσήσουμε αυτές τις αξίες στα νέα παιδιά, για να διαμορφώσουμε μία νέα κοινωνία. Άλλωστε ο αθλητισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη, που μπορεί να τα αλλάξει όλα”.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διέθεσε πρωτοφανείς πόρους στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα για τη συντήρηση και αναβάθμισή τους και κάλεσε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνουν το ίδιο για τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην κυριότητά τους. Τόνισε ακόμη ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, ενώ μίλησε και για το θέμα της αθλητικής βίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν δίστασε να συγκρουστεί με όλους για την αντιμετώπισή της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα φανούν οι καρποί αυτής της προσπάθειας. Μίλησε επίσης για αθλητικό νόμο, που μετά από 25 χρόνια θα αλλάξει και θα συνδιαμορφωθεί με τους ανθρώπους του αθλητισμού, “από κάτω προς τα πάνω”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. “Για όσο διάστημα βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, θα κάνω τα πάντα για να αναβαθμίσουμε τον αθλητισμό στην Ελλάδα”, κατέληξε ο Γιάννης Βρούτσης.