Ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό
Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι, για μία ακόμη φορά (ελπίζουμε η τελευταία), να εξηγήσουμε τα αυτονόητα και να δώσουμε διευκρινίσεις σχετικά με την πολιτική της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντο και τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα που λαμβάνει από την Πολιτεία. Κι αυτό γιατί κάποιοι, που είχαν θέση ευθύνης (διοικητικής) τα περασμένα χρόνια στην ομοσπονδία μας, πλέον χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να εξασφαλίσουν μερικά… like, να γίνουν αρεστοί στο κοινό τους, δημιουργώντας παράλληλα αμφιβολίες σχετικά με το ποιον της νυν διοίκησης.
Οι αριθμοί όμως -κι αυτή τη φορά- δίνουν την απάντηση για λογαριασμό μας, έστω κι αν κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τα γεγονότα όπως τους βολεύει! Αυτοί οι λίγοι, θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό ταεκβοντό αλλά και στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το παρελθόν που έζησαν οι ίδιοι ως αθλητές. Αφενός στο οικονομικό επίπεδο και αφετέρου στον αποκλεισμό αθλητών.
Γι` αυτό, ας αφήσουν στην άκρη τη λογική των διαδικτυακών εντυπώσεων. Εμείς, ήμασταν και παραμένουμε ανοιχτοί σε δια ζώσης δημιουργικές συζητήσεις (κριτική και αντιπαραθέσεις εάν χρειαστεί) με γνώμονα την ανάπτυξη του αθλήματος.
Αλλά επειδή αυτό που προέχει είναι η διαφάνεια και η αξιοκρατία, τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε ως διοίκηση, μπαίνουμε και πάλι στη διαδικασία να αναφερθούμε στη φιλοσοφία μας, η οποία σε βάθος χρόνου «ευθύνεται» για τις αμέτρητες επιτυχίες του ελληνικού Ολυμπιακού ταεκβοντό.
1. Ο προϋπολογισμός της ομοσπονδίας για το έτος 2022 ήταν 153.000 και όχι σχεδόν 1 εκατομμύριο όπως ήταν παλαιότερα. Από τα αυτά, το 80% αφορά μισθοδοσίες υπαλλήλων, τεχνικών αλλά και πάγια έξοδα της ομοσπονδίας. Με δικά μας έσοδα και προσθέτοντας και το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης, καλύπτουμε όλες τις υπόλοιπες ανάγκες (αγώνες, εθνικές ομάδες κ.ο.κ.).
2. Φιλοσοφία της νυν διοίκησης είναι η στήριξη των αναπτυξιακών ηλικιών σε επίπεδο εθνικών ομάδων και φυσικά της προολυμπιακής ομάδας. Καλύψαμε και το ίδιο θα πράξουμε και φέτος με τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων στις ηλικιακές κατηγορίες παίδων/κορασίδων (10+10 κατηγορίες), εφήβων/νεανίδων (10+10 κατηγορίες), τους αθλητές και τις αθλήτριες που βρίσκονται ψηλά στην Παγκόσμια κατάταξη και συγκροτούν την προολυμπιακή ομάδα. Και οι υποχρεώσεις αυτές είναι πολλές και δαπανηρές (σ.σ. Σόφια 2022 όπου κάθε δωμάτιο υποχρεωτικά από τους διοργανωτές είχε κόστος περίπου 250 ευρώ κ.τ.λ). Χαρακτηριστικά φέτος, από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο έχουμε 6-7 Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με την Ελλάδα να στέλνει στο εξωτερικό αθλητές και αθλήτριες σε κάθε κατηγορία σωματικού βάρους (εξαίρεση τα γκραν πρι όπου είναι με προσκλήσεις της Παγκόσμιας ομοσπονδίας). Επιπροσθέτως, με το σύστημα της βαθμολογίας, η Ελλάδα συμμετέχει πλέον στα Γκραν Πρι όχι με έναν ή δύο αθλητές όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά τουλάχιστον με τριπλάσιους.
3. Μετά από εισήγηση της τεχνικής επιτροπής, την οποία κάναμε δεκτή, καλύπτουμε τα έξοδα της προολυμπιακής ομάδας σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό αλλά και άλλες βαθμολογούμενες διοργανώσεις και δίνουμε τη δυνατότητα σε αθλητές με χαμηλή βαθμολογία στην Παγκόσμια κατάταξη να συμμετέχουν στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα γεγονός που δεν ισχύει σε άλλα Ολυμπιακά ατομικά αθλήματα. Με απόφαση του ΔΣ της ΕΛΟΤ, σε περίπτωση που κάποιος αθλητής-αθλήτρια καταλάβει θέση στην πρώτη οκτάδα, τότε του καλύπτουμε τα χρήματα που έχει καταβάλει, όπως συνέβη και πέρυσι, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μεξικού.
4. Προσπαθούμε να λειτουργούμε αναλογικά των απαιτήσεων που έχει κάθε ηλικιακή κατηγορία. Βλέπουμε ότι στα Πανελλήνια πρωταθλήματα υπάρχουν τεράστιες διαφορές σε επίπεδο συμμετοχών. Έτσι προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στις ηλικιακές κατηγορίες που υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις κατηγορίες παίδων/κορασίδων και εφήβων/νεανίδων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υπόλοιπες κατηγορίες τις αφήνουμε στην τύχη τους!
5. Επιδείξαμε τεράστια συνέπεια σε όλες μας τις αποστολές. Καλύψαμε όλα μας τα έξοδα, ακόμα και όταν τα έσοδά μας ήταν περιορισμένα λόγω της υγειονομικής κρίσης. Προσαρμόσαμε τα πλάνα μας και δείξαμε συνέπεια, την ίδια στιγμή που ομοσπονδίες άλλων αθλημάτων, με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, υστέρησαν στο συγκεκριμένο σημείο.
Μέλημα της ομοσπονδίας είναι να κάνει το καλύτερο δυνατό για τους αθλητές και τις αθλήτριές που ανήκουν στην οικογένειά της. Όταν όμως ασκείς διοίκηση, πρέπει να πάρεις αποφάσεις που είναι σκληρές κάποιες φορές, λόγω των συνθηκών. Και ειδικά όταν είσαι υποχρεωμένος να λειτουργείς με χαμηλούς προϋπολογισμούς. Θα δεχόμασταν δικαίως τη συγκεκριμένη κριτική εάν παίρναμε 1 εκατομμύριο ευρώ όπως συνέβαινε παλαιότερα. Κι εμείς θα θέλαμε να έχουμε την ευκολία ώστε να μη λείπει τίποτα από τους αθλητές και τις αθλήτριές μας. Αλλά εμείς, ακόμα κι έτσι, παλεύουμε ώστε το άθλημά μας να συνεχίσει να γράφει Ιστορία. Γι` αυτό και θέλουμε να είμαστε σαφείς: η κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Η κακοπροαίρετη κριτική και ο λαϊκισμός δεν αρμόζει σε ένα άθλημα που έχει τέτοιες επιτυχίες. Ωστόσο οφείλουμε να κινηθούμε βάσει των οικονομικών δεδομένων που ισχύουν για να μην οδηγήσουμε την Ομοσπονδία σε μεγάλα χρέη όπως στο παρελθόν.
Μια χρυσή σελίδα σε αυτήν την Ιστορία, ευελπιστούμε ότι θα γράψουν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που ξεκινάει σε λίγες ώρες στο Μπακού. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο τελευταίο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όπου θα επιδιώξουμε να δώσουμε το «παρών». Το αξίζουμε και το διεκδικούμε με όσα μέσα διαθέτουμε.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τα χρήματα που μας δόθηκαν μέσω του στοιχήματος καθώς και τη διαχρονική στήριξη της Ελληνικής Oλυμπιακής επιτροπής προς τους αθλητές μας της προολυμπιακής ομάδας.